Manuka miód 250+ 500g

  • Dodaj recenzję:
    • Producent: Manuka Health New Zealand Limited
    • Dostępność: Jest Jest
    • op
    • 190,00 zł / op

    Skąd pochodzi Miód Manuka?
    Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

    Czym jest Miód Manuka?
    W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

    Czym jest MGO™
    MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™ która jest obiektywna i powtarzalna.

    Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

    MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 250+
    Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

    Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

    Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
    Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
    Tłuszcz 0 g 0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
    Węglowodany 82,1 g 12,3 g
    w tym cukry 82,1 g 12,3 g
    Błonnik 0 g 0 g
    Białko 0,3 g 0,05 g
    Sól 0,04 g 0,01 g
    Methylglyoxal  >25 mg >3,75 mg

    *15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.

    Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

    Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 250+
    Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

    Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
    Masa netto: 500 g

    Kraj producenta: Nowa Zelandia
    Kraj pochodzenia składników: Nowa Zelandia