Receptury Ojca Klimuszki

01-03-2017

 Ojciec Klimuszko był znanym na całym świecie franciszkaninem, który rozsławił miasto Elbląg i klasztor, w którym mieszkał. Ludzie setkami przyjeżdżali do niego po radę zielarską i zdrowotną. Pozostawił po sobie receptury na mieszanki ziołowe, które skutecznie pomagają w ponad 100 chorobach.

 

ROZEDMA PŁUC , NIEŻYT OSKRZELI

To choroba płuc, która charakteryzuje się nieprawidłowym powiększeniem przestrzeni powietrznych położonych obwodowo od oskrzelików końcowych i destrukcją ścianek tych struktur. Skutkiem tego jest nadmierne upowietrznienie płuc, przy zmniejszeniu ilości pęcherzyków płucnych.
Rozedma jest to nieodwracalne uszkodzenie struktury płuc, które powoduje zaburzenie ich funkcji, a podstawowym objawem chorobowym jest duszność i ból w klatce piersiowej.
Najczęstszą przyczyną występowania rozedmy płuc są czynniki środowiskowe takie jak palenie tytoniu i zanieczyszczenie środowiska.

  1. Podbiał pospolity (Fol. Farfarae) 50 g
  2. Arcydzięgiel (Rad. Angelicae) 50 g
  3. Korzeń Omanu (Rad. Inulae) 50 g
  4. Korzeń Lukrecji (Rad. Glycyrrhizae) 50 g
  5. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  6. Owoc Jarzębiny (Fruct. Sorbi) 50 g
  7. Kwiat Bzu czarnego (Flor. Sambuci) 50 g
  8. Ziele Przetacznika (Hb. Viole) 50 g
  9. Pączki Sosny (Gem. Pini) 50 g
  10. Kwiat Lipy (Infl. Tiliae) 50 g
  11. Ziele Macierzanki (Hb. Serpylli) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 550g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie przed posiłkiem.

 

GORĄCZKA I GRYPA

Grypa to ostra choroba zakaźna układu oddechowego wywołana zakażeniem wirusem grypy.
Grypa przenosi się pomiędzy ludźmi drogą kropelkową (np. podczas kichania), a największa ilość zachorowań występuje podczas sezonowych epidemii, powodując ostre objawy uniemożliwiające pracę osobom czynnym zawodowo.
W większości przypadków zachorowanie na grypę powoduje obłożną chorobę, w części przypadków mogą występować powikłania i zdarzają się też przypadki śmierci, szczególnie u dzieci, osób starszych i obciążonych innymi, dodatkowymi poważnymi chorobami.

  1. Kwiat Bzu czarnego (Flor. Sambuci) 50 g
  2. Kwiatostan Lipy (Flor. Tiliae) 50g
  3. Kwiat Słonecznika (Flor. Helianthi) 50 g
  4. Kwiatostan Więzówki (Flor. Ulmariae) 50 g
  5. Liść Mącznicy (Fol. Uvae ursi) 50 g
  6. Korzeń Arcydzięgla (Rad. Angelicae) 50 g
  7. Korzeń Lubczyku (Rad. Levistici) 50 g
  8. Owoc Maliny (Fruct. Rubi idaei) 50 g
  9. Owoc Głogu (Fruct. Crataegi) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie przed posiłkiem.

 

OSŁABIENIE MIĘŚNIA SERCOWEGO

Osłabienie mięśnia sercowego to stan, w którym serce nie jest w stanie zapewnić prawidłowego przepływu krwi przez naczynia obwodowe, a co za tym idzie – dochodzi do zaburzenia dotlenienia i odżywienia ważnych narządów i tkanek.
Taki stan ma wpływ na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Głównymi przyczynami osłabienia mięśnia sercowego są miażdżyca oraz infekcje. Najczęściej wysytępującymi objawami są senność, obnizona wydolność fizyczna i psychiczna, omdlenia, spadek odporności, nudności.

  1. Ziele Serdecznika (Hb. Leonuri) 50 g
  2. Kwiatostan Głogu (Infl. Crataegi) 50 g
  3. Korzeń Lubczyku (Rad. Levistici) 50 g
  4. Korzeń Kozłka (Rad. Valerianae) 50 g
  5. Liść Melisy (Fol. Melissae) 50 g
  6. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  7. Liść Pokrzywy (Fol. Urticae) 50 g
  8. Kwiatostan Kocanki (Flor. Helichrysi) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 400g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie po szklance przed posiłkiem.
    Odbywać częste spacery.Zaleca się wypić przed obiadem ½ szklanki czerwonego wina.

 

NADCIŚNIENIE TĘTNICZE

Nadciśnienie tętnicze to schorzenie układu krążenia krwi charakteryzujące się okresowo lub stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym, zarówno skurczowym (górnym), jak i rozkurczowym (dolnym).
Przyczyny nadciśnienia są różne, jednakże najczęstsze z nich to samoistne – kiedy nie ma konkretnej przyczyny, lub miażdżyca, choroby nerek, zaburzenia układu hormonalnego, zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego.
Nieleczone nadciśnienie może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak przerost lewej komory serca, uszkodzenia nerek, retinopatia, neuropatie.

  1. Morszczyn pęcherzykowy (Fuci vesiculosi) 50g
  2. Ziele Jemioły (Hb. Visci) 50 g
  3. Kwiatostan Głogu (Infl. Crataegi) 50 g
  4. Owoc Głogu (Fruct. Crataegi) 50 g
  5. Ziele skrzypu (Hb. Equiseti) 50 g
  6. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  7. Korzeń Kozłka (Rad. Valerianae) 50 g
  8. Kwiat Bzu Czarnego (Flor. Sambuci) 50 g
  9. Ziele Ruty (Hb. Rutae) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić tylko 2 x dziennie, rano i wieczorem po szklance.

 

PODCIŚNIENIE TĘTNICZE

Podciśnienie tętnicze to stan, w którym ciśnienie tętnicze jest mniejsze od prawidłowego (czyli poniżej 100/60 mm Hg);
przewlekłe — może być cechą konstytucjonalną lub objawem wielu chorób, np. serca i naczyń, płuc, zaburzeń wewnątrzwydzielniczych; przemijające — występuje jako objaw w chorobach zakaźnych, po zabiegach operacyjnych, zawałach serca, w zatruciach i zaburzeniach przemiany materii; objawem może być łatwe męczenie się, znużenie, zawroty i bóle głowy, skłonność do omdleń.

  1. Ziele Drapacza (Hb. Cinci benedicti) 50 g
  2. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50 g
  3. Ziele Serdecznika (Hb. Leonuri) 50 g
  4. Ziele Tymianku (Hb. Thymi) 50 g
  5. Korzeń Lubczyku (Rad. Levistici) 50 g
  6. Ziele Tasznika (Hb. Bursae pastoris) 50 g
  7. Liść Szałwi (Fol. Salviae) 50 g
  8. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  9. Kora Kasztanowca (Cort. Hippocastani) 50 g
  10. Liść Melisy (Fol. Melissae) 50 g
  11. Korzeń Kozłka (Rad. Valerianae) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 500g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: UWAGA: Brać mieszanki nie łyżkę, lecz tylko łyżeczkę. Pić ½ szklanki 3 x dziennie przed posiłkiem.

 

ZAPALENIE ZAKRZEPOWE ŻYŁ

Zakrzepowe zapalenie żył jest to choroba, w przebiegu której następuje utrudniony przepływ krwi. Przyczyną zakrzepowego zapalenia żył jest powstający w żyłach skrzep, który najczęściej tworzy się w obrębie kończyn dolnych. Zakrzep powstający w głęboko położonych naczyniach krwionośnych całkowicie lub częściowo zatyka je, hamując prawidłowy przepływ krwi. Zakrzepowe zapalenie żył może występować w każdym wieku, lecz najczęściej dotyczy osób po 60. roku życia. Niebezpiecznym powikłaniem zakrzepowego zapalenia żył jest zator tętnicy płucnej.

  1. Ziele Nawłoci (Hb. Salidaginis) 50 g
  2. Ziele Jemioły (Hb. Visci) 50 g
  3. Ziele Ruty (Hb. Rutae) 50 g
  4. Ziele Serdecznika (Hb. Leonuri) 50 g
  5. Kwiatostan Głogu (Infl. Crataegi) 50 g
  6. Ziele Wiązówki (Flor. Ulmariae) 50 g
  7. Kora Wierzby (Cort. Salicis) 50 g
  8. Kwiat Bzu Czarnego (Flor. Sambuci) 50 g
  9. Liść Brzozy (Fol. Betulae) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 2 – 3 x dziennie po szklance przed posiłkem.

 

STWARDNIENIE TĘTNIC / MIAŻDŻYCA

Stwardnienie tętnic to schorzenie będące wynikiem przewlekłego podwyższonego poziomu złego cholesterolu we krwi (cholesterolu LDL). Prowadzi to do powstania blaszki miażdżycowej, która zmienia skład naczynia tętniczego.
Blaszka prowadzi do stwardnienia naczynia oraz zmniejszenia jego przekroju, co zaburza przepływ krwi przez tętnice, dotlenienie i odżywienie ważnych narządów i tkanek. Stwardnienie zaburza też zdolność naczynia do rozszerzania lub zwężania.
Skutkiem stwardnienia tętnic mogą być chromanie przestankowe, zawroty głowy, szumy w uszach, zawał serca czy udar mózgu.

  1. Liść Brzozy (Fol. Betulae) 50g
  2. Liść Pokrzywy (Fol. Urticae) 50g
  3. Liść Szałwi (Fol. Salviae) 50g
  4. Ziele Skrzypu (Hb. Equiseti) 50g
  5. Ziele Jemioły (Hb. Visci) 50g
  6. Kwiatostan Głogu (Infl. Crataegi) 50g
  7. Owoc Kminku (Fruct. Carvi) 50g
  8. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50g
  9. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  10. Morszczyn pęcherzykowy (Fuci vesiculosi) 50g
  11. Ziele Rdestu Ptasiego (Hb. Polygoni avicul.) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 550g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie po szklance, a po 70 roku życia po pół szklanki przed posiłkiem.

 

GUZY ODBYTNICZE / HEMOROIDY

Guzki odbytu (hemoroidy), mogą dać o sobie znać w każdym wieku, zwłaszcza gdy niewłaściwie się odżywiamy i stronimy od aktywności fizycznej. Najczęstsze objawy powiększonych hemoroidów to pieczenie i świąd w okolicach odbytu.

  1. Kora Kruszyny (Cort. Frangulae) 50g
  2. Kora Kasztanowca (Flos Hippocastani) 50g
  3. Liść Melisy (Fol. Melissae) 50g
  4. Liść Mięty Pieprzowej (Fol. Menthae piperit.)50g
  5. Koszyczek Rumianku (Anth. Chamomillae) 50g
  6. Ziele Tasznika (Hb. Bursae pastoris) 50g
  7. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50g
  8. Ziele Rdestu otrogr. (Hb. Polygoni hydropip.)50g
  9. Owoc Kopru Włoskiego (Fruct. Foeniculi) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 550g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 2 x dziennie po szklance, rano i przed kolacją.

 

ZAPALENIE MIĘŚNIA SERCOWEGO

Zapalenie mięśnia sercowego to proces zapalny toczący się w warstwie mięśniowej serca. Najczęstszymi przyczynami zapalenia są infekcje wirusowe lub bakteryjne, w wyniku których może pojawić się ból w klatce piersiowej, szybkie narastanie objawów niewydolności serca lub nagła śmierć sercowa.
Objawy związane z zapaleniem mięśnia sercowego są zróżnicowane i zależą od aktualnego stanu zapalnego mięśnia sercowego lub cech jego niewydolności, które pojawiają się wtórnie do zapalenia. Objawy zapalenia mięśnia sercowego to: kłujący ból w klatce piersiowej, uczucie kołatania serca spowodowane zaburzeniami rytmu serca, gorączka (szczególnie, gdy proces zakaźny jest aktywny), duszności.

  1. Owoc Jarzębiny (Fruct. Sorbi) 50g
  2. Owoc Róży Fruct. Rosae) 50g
  3. Korzeń Lubczyku (Rad. Levistici) 50g
  4. Ziele Serdecznika (Hb. Leonuri) 50g
  5. Kwiat Głogu (Infl. Crataegi) 50g
  6. Kwiat Śliwy Tarniny (Flor. Pruni spinosae) 50g
  7. Liść Melisy (Fol. Melissae) 50g
  8. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50g
  9. Ziele Nostrzyka (Hb. Meliloti) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić rano i przed kolacją po ½ szklanki. Przed samym śniadaniem dobrze jest rozpuścić łyżeczkę miodu w szklance herbaty lub mleka i wypić. Tak praktykować przez 3 tygodnie.

 

NAPRAWA SZKÓD PO ANTYBIOTYKACH

Antybiotyki to leki o działaniu przeciwbakteryjnym. Ich zadaniem jest uszkodzenie struktur bateryjnych, ograniczenie ich namnażania się i usunięcie ich z organizmu.
Mimo swojego zdrowotnego działania, antybiotyki bywają szkodliwe. Zwłaszcza wtedy, kiedy przepisywane są zbyt często i na choroby, które nie mają podłoża bakteryjnego, tylko chociażby wirusowe. Oznacza to, że nie dość, że czynnik etiologiczny choroby nie zostanie usunięty z organizmu, to na dodatek dochodzi do zachwiania naturalnej mikroflory bakteryjnej naszego organizmu.
Głównie w jelitach znajdują się tzw. „dobre bakterie”. Odpowiadają one za produkcję niektórych witamin, stymulacje procesów odpornościowych i ochronę przed inwazją patogenów. W przypadku przepisania antybiotyku na zakażenie wirusowe, zostają zabite właśnie dobre bakterie, co może prowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych.
Aby zapobiec wyjałowieniu mikroflory bakteryjnej należy stosować odpowiednie suplementy osłonowe, które ochronią ją i wspomogą utrzymanie jej prawidłowego stanu ilościowego i jakościowego. Wspomóc może również następująca mieszanka ziół.

  1. Korzeń Arcydzięgla (Rad. Angelicae) 50g
  2. Korzeń Mniszka (Rad. Taraxaci) 50g
  3. Korzeń Lubczyku (Rad. Levistici) 50g
  4. Kłącze Perzu (Rhiz. Agropyri) 50g
  5. Kłącze Pięciornika (Rhiz. Tormentillae) 50g
  6. Kłącze Tataraku (Rhiz. Calami) 50g
  7. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50g
  8. Owoc Jarzębiny (Fruct. Sorbi) 50g
  9. Kwiat Wiązówki (Flor. Ulmariae) 50g
  10. Liść Borówki Czernicy (Fol. Myrtilli) 50g
  11. Ziele Fiołka Trójbarw. (Hb. Violae) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 550g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie przed posiłkiem

 

BRAK WITAMIN

Niedobór witamin, inaczej hipowitaminoza, może być spowodowana mało urozmaiconą dietą, niezdrowym stylem życia i upośledzeniem wchłaniania składników odżywczych z przewodu pokarmowego, a także oddziaływaniem na nie niektórych leków. Niedobór witamin u dzieci najczęściej pojawiają się w sezonie jesienno-zimowym, co jest związane ze stosowaniem mało urozmaiconej diety, ubogiej w warzywa i owoce.
Witaminy to substancje, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu na wielu poziomach. Powinny być dostarczane wraz z pożywieniem, codziennie, w odpowiednich ilościach.

  1. Owoc Róży (Fruct. Rosae) 50 g
  2. Owoc Jarzębiny (Fruct. Sorbi) 50 g
  3. Owoc Głogu (Fruct. Crataegi) 50 g
  4. Liść Porzeczki Czarnej (Fol. Ribis nigri) 50 g
  5. Liść Pokrzywy (Fol. Urticae) 50 g
  6. Liść Mięty Pieprzowej (Fol. Menthae pip.) 50 g
  7. Liść Szałwi (Fol. Salviae) 50 g
  8. Korzeń Mniszka (Rad. Taraxaci) 50 g
  9. Kłącze Pięciornika (Rhiz. Tormentillae)50 g
  10. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50 g
  11. Kłącze Tataraku (Rhiz. Calami) 50 g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 550g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie po szklance, pół godziny po posiłku.
    Na śniadanie spożyć 3 ząbki czosnku, na kolację cebulę polaną oliwą z oliwek.
    Takie menu stosować przez 3 tygodnie.

 

ZABURZENIA W PRZEMIANIE MATERII

Przemiana materii wiąże się ze wszelkimi reakcjami chemicznymi i przemianami energii zachodzącymi we wszystkich zdrowych komórkach w naszym ciele. Metabolizm pozwala komórkom na wzrost, rozmnażanie i prawidłową, zgodną ze swoją funkcją pracę Zaburzenia przemiany materii, szczególnie te związane ze spalaniem, mogą wpływać na naszą wagę powodując nawet otyłość.
Najczęstsze objawy zaburzeń przemiany to bóle stawów, przy chodzeniu i siedzeniu, oraz bóle mięśni, osłabienie i zanik siły w mięśniach, słabsze samopoczucie, stany depresyjne, problemy z wypróżnieniem, zaparcia, zmęczenie i utrata apetytu
Do zaburzeń przemiany materii można zaliczyć problemy z przemianą węglowodanową, białkową, tłuszczową, witaminową, a także przemianą innych ważkich dla życia czynników np. hormonów czy enzymów.

Zestaw I

  1. Liść Brzozy (Fol. Betulae) 50 g
  2. Liść Pokrzywy (Fol. Urticae) 50 g
  3. Ziele Fiołka Trójbarwnego (Hb. Violae tricol.)50 g
  4. Ziele Dziurawca (Hb. Hyperici) 50 g
  5. Kłącze Tataraku (Rhiz. Calami) 50 g
  6. Kłącze Perzu (Rhiz. Agropyri) 50 g
  7. Znamię Kukurydzy (Stigmatis Maydis) 50 g
  8. Kora Kruszyny ( Cort. Frangulae)50 g
  9. Ziele Tymianku (Hb. Thymi) 50 g
  10. Kora Wierzby (Cort. Salicis) 50 g
  11. Korzeń Cykorii (Rad. Cichorii) 50 g

Zestaw II

  1. Korzeń Lukrecji (Rad. Glycyrrhizae) 50g
  2. Korzeń Mniszka (Rad. Taraxaci) 50g
  3. Liść Mięty Pieprzowej (Fol. Menthae pip.) 50 g
  4. Ziele Szanty (Hb. Marrubii) 50g
  5. Liść Bobrka (Fol. Menyanthidis) 50g
  6. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50g
  7. Korzeń Arcydzięgla (Rad. Angelicae) 50g
  8. Ziele Drapacza lekarskiego (Hb. Cnici benedicti) 50g
  9. Korzeń Prawoślazu (Rad. Althaeae) 50g
  10. Owoc Jałowca (Fruct. Juniperi) 50g
  11. Ziele Nawłoci (Hb. Solidaginis) 50g

Pić 3 x dziennie po szklance 20 min. przed posiłkiem.

Zestaw III

– przy chorobach gośćcowo – reumatycznych oraz obok przypadłości sercowych

  1. Ziele Skrzypu (Hb. Equiseti) 50g
  2. Kwiat Bzu Czarnego (Flor. Sambuci) 50g
  3. Kwiat Lipy (Infl. Tiliae) 50g
  4. Kora Wierzby (Cort. Salicis) 50g
  5. Ziele Nawłoci (Hb. Solidaginis) 50g
  6. Korzeń Lukrecji (Rad. Onanidis) 50g
  7. Strąk Fasoli (Peric. Phaseoli) 50g
  8. Ziele Krwawnika (Hb. Millefolii) 50g
  9. Ziele Dziurawca (Hb. Hyperici) 50g

Pić 3 x dziennie po szklance 20 min. przed posiłkiem.

 

PRZEROST GRUCZOŁU KROKOWEGO

Przerost gruczołu krokowego to schorzenie dotykające przynajmniej połowy mężczyzn po 60 roku życia. Nieleczony może spowodować powstanie bardzo groźnego raka prostaty, który charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem śmiertelności.
Objawy to częste oddawanie moczu, oddawanie moczu w nocy, ból przy oddawaniu moczu, wydłużony czas oddawania oczu.

  1. Korzeń Łopianu (Rad. Bardanae) 50g
  2. Kłącze Pięciornika (Rhiz. Tormentillae) 50g
  3. Kora Wierzby (Cort. Salicis) 50g
  4. Kwiat Wiązówki (Fol. Ulmariae) 50g
  5. Ziele Jemioły (Hb. Visci) 50g
  6. Ziele Nawłoci (Hb. Solidaginis) 50g
  7. Znamię Kukurydzy (Stigmatis Maydis) 50g
  8. Ziele Srebrnika (Hb. Anserinae) 50g
  9. Ziele Tymianku (Hb. Thymi) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie przed posiłkiem.

 

MIGRENA

Migrena to schorzenie objawiające się silnym, pulsującym bólem głowy, który zaburza codzienne funkcjonowanie. Mechanizm bólów migrenowych nie jest do końca znany. Sugeruje się, że ma to związek z dziedzicznymi zaburzeniami układu nerwowego (odpowiedzią komórek na niektóre neuroprzekaźniki).

Czynniki wywołujące napady migreny to np.:

  • silne emocje
  • ból
  • wysiłek fizyczny.
  1. Szyszki Chmielu (Strob. Lupuli) 50g
  2. Liść Melisy (Fol. Melissae) 50g
  3. Kwiat Lawendy (Flor. Lavendulae) 50g
  4. Korzeń Arcydzięgla (Rad. Angelicae) 50g
  5. Korzeń Kozłka (Rad. Valerianae) 50g
  6. Ziele Dziurawca (Hb. Hyperici) 50g
  7. Ziele Rdestu Ptasiego (Hb. Polygoni avicul.) 50g
  8. Liść Babki Lancetowatej (Fol. Plantaginis) 50g
  9. Kłącze Tataraku (Rhiz. Calami) 50g
  10. Kora Kaliny Koralowej (Cort. Viburni) 50g
  11. Owoc Kopru Włoskiego (Fruct. Foeniculi) 50g

Informacje dodatkowe:

  • Sposób stosowania: mieszanka do picia
  • Całkowita waga mieszanki: 450g
  • Czas kuracji: 1 miesiąc
  • Dawkowanie: Pić 3 x dziennie po szklance, 20 min. przed posiłkiem.