Jest pyszny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Syrop z mniszka lekarskiego popularnie zwanego mleczem ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej stosuje się go do leczenia bólu gardła i kaszlu. Ale mniszek to również źródło soli mineralnych i witamin. Doskonale również oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy i obniża poziom cukru we krwi. Pamiętajcie żeby zbierać mlecze rosnące z dala od ruchu drogowego i zabudowań. Kiedy zbierać mniszek lekarski? Najbardziej na syrop nadają się kwiaty majowe, a więc do roboty ;-) Niech tylko pogoda się poprawi ponieważ warto również pamiętać, że kwiaty zbiera się kiedy są suche i mocno rozwinięte. |
|
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego:
Kwiaty mlecza zalać wrzącą wodą i pogotować przez kilka minut, następnie odstawić na ok 12 godzin, po upływie tego czasu odcedzić najlepiej przez gazę, dodać cukier, sok z cytryny i gotować aż do uzyskania konsystencji lepkiego syropu. Następnie przelewamy syrop do słoiczków, zamykamy szczelnie i odstawiamy do góry dnem. |
![]() |
Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy. Będzie jak znalazł podczas jesienno- zimowych infekcji. Polecam w szczególności mniszek lekarski dla dzieci. W naszym sklepie znajdziesz również ekologiczną herbatkę z kwiatu mniszka lekarskiego która usprawnia proces przemiany materii oraz wspomaga pracę wątroby |