O oleju kokosowym słów kilka.

01-09-2017

 

No więc o co chodzi z tym olejem kokosowym?

Olej kokosowy pozyskuje się z miąższu kokosa, poprzez jego mechaniczne wyciśnięcie. W ten sposób pozyskany olej charakteryzuje się naturalnym, delikatnym smakiem i zapachem typowym dla kokosa. W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec.

Przy wysokiej temperaturze olej kokosowy może zamienić się w ciecz. Jest to proces jak najbardziej naturalny, ponieważ powyżej temperatury +25°C olej przechodzi w stan płynny, nie tracąc jednak przy tym na swoich właściwościach smakowych i zdrowotnych.

Olej kokosowy jest tłuszczem nasyconym, które to są niezbędne do produkcji energii, hormonów, witamin i błon komórkowych. Tłuszcze nasycone w swoim łańcuchu nie mają wolnych atomów węgla, dlatego nie mogą ulec utlenieniu. Możemy więc smażyć na nich i przetrzymywać poza lodówką bez szkody dla zdrowia.  

Olej kokosowy Virgin BIO

W 2010 roku opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition badania które dowodzą, że nie ma zależności pomiędzy dietą bogatą w tłuszcze nasycone a ryzykiem zachorowania na miażdżycę, choroby krążenia i zawał. Badania te jednoznacznie udowadniają, że cała idea „zatykania tętnic” przez tłuszcze nasycone jest mitem.

Tłuszcze nasycone dzielą się na dwa rodzaje: długo łańcuchowe i średnio łańcuchowe.

Olej kokosowy zbudowany jest ze średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Blisko połowa z nich to kwas laurynowy, którego metabolit – monolauryn ma udowodnione działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. To właśnie decyduje o właściwościach prozdrowotnych  oleju kokosowego, a także odróżnia go od pozostałych nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w innych olejach czy mięsie.

Kokos zawiera również kwas kaprylowy, który ma podobne działanie do kwasu laurynowego. Zawartość tych dwóch związków sprawia, że olej kokosowy pomaga wzmacniać układ immunologiczny poprzez swoje właściwości.

Czy olej kokosowy zapobiega tyciu?

Wspomaga utratę wagi poprzez zwiększenie metabolizmu. Kwasy tłuszczowe o średnim łańcuchu są lepiej trawione ponieważ nie magazynują się. Są bezpośrednio kierowane do wątroby gdzie bardzo szybko przetwarzane zostają w energię, wytworzone w tym procesie ciała ketonowe zmniejszają apetyt. A co za tym idzie – zapobiegają tyciu!

Jako kosmetyk oraz w walce z chorobami skóry

Olej kokosowy zastosowany zewnętrznie jest doskonałym balsamem do ciała lub peelingiem – zmiękcza skórę i pomaga złagodzić suchość. Jako maseczka lub serum na włosy powoduje zdrowy wygląd włosów. Stosowanie go na skórę głowy wzmacnia cebulki dzięki czemu zapobiega wypadaniu włosów i pomaga w walce z łupieżem. Doskonale nawilża włosy ponieważ wnika w strukturę włosa, dzięki czemu włosy stają się miękkie, lśniące i mocne.

Może być również stosowany jako płyn czy mleczko do demakijażu, wystarczy zwilżyć wacik letnią wodą, nałożyć trochę oleju i przetrzeć twarz. To świetny pomysł również na nawilżenie wrażliwej i delikatnej skóry wokół oczu. Uważać należy jednak żeby olej nie dostał się do wnętrza oka.

Poprzez swoje właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne jest doskonałym płynem do utrzymania świeżego oddechu.  Płukanie jamy ustnej olejem kokosowym pomoże w utrzymaniu higieny, a także zabije bakterie które powodują choroby. Poprawia kondycję dziąseł, a także wybiela zęby.

Stosowany miejscowo pomaga stwarzać barierę ochronna na skórze, co odwraca infekcje skórne, zmniejsza objawy związane z łuszczycą wypryskami czy zapaleniem skóry. Przyspiesza gojenie się ran, oparzeń, owrzodzeń i odleżyn.

Pomaga również zmarszczkom , zwiotczeniu skóry i plamom starczym a także zapobiega szkodliwemu działaniu promieni UVA.

Dzięki właściwością przeciwgrzybicznym, przeciwwirusowym, antybakteryjnym i przeciwpasożytniczym olej kokosowy pomaga w wielu chorobach, zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, wirus HIV, cytomegalowirus, przeziębienia,  a także bakteria Helicobacterpylori wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego, infekcje gardła, infekcje dróg moczowych, rzeżączkę. Zabija grzyby i drożdże które powodują kandydozy i grzybice stóp i inne infekcje, zabija tasiemce i inne pasożyty, zapobiega parodontozie i próchnicy. Łagodzi objawy związane z chorobą Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego, poprawia trawienie i pracę jelit, łagodzi ból i podrażnienia spowodowane przez hemoroidy.

Ponadto olej kokosowy wzmacnia system odpornościowy, zmniejsza stany zapalne, pełni funkcję ochronną jako przeciwutleniacz, pomaga chronić organizm przed szkodliwymi rodnikami, które przyspieszają starzenie i choroby zwyrodnieniowe, pomaga usunąć syndrom chronicznego zmęczenia, łagodzi objawy związane z łagodnym powiększeniem prostaty, wspomaga funkcje tarczycy, pomaga zapobiegać chorobą wątroby, rozpuszcza kamienie nerkowe.

Naturalny lubrykant

Olej kokosowy świetnie nadaje się dla osób z suchością pochwy czy nadwrażliwością na inne lubrykanty. Tym bardziej poprzez swoje właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne warto jeśli nas nie uczula używać go ponieważ pomoże uchronić się przed różnymi, nieprzyjemnymi infekcjami dróg rodnych.

Należy jednak pamiętać, że jeśli używamy lateksowych prezerwatyw natłuszczenie ich olejem kokosowym może doprowadzić, że pojawią się na nich mikropęknięcia, a to grozi całkowitym pęknięciem prezerwatywy. Jeśli zatem chcemy połączyć prezerwatywę i olej kokosowy, wybierzmy prezerwatywy poliuretanowe, które są odporne na takie urazy. 

Olej kokosowy

Warto również podkreślić na koniec, że olej kokosowy to nie to samo co tłuszcz kokosowy. Tłuszcz kokosowy jest pochodną rafinacji oleju kokosowego i podgrzania go w wysokiej temperaturze. Może być z powodzeniem używany do smażenia , gotowania czy pieczenia, ale nie ma tych wszystkich właściwości co olej nierafinowany na zimno tłoczony.

/K/